Meneekö ihmisillä 100-vuotiaassa Suomessa hyvin?

Hyvää itsenäisyyspäivää juuri sinulle!

Olen ollut pienestä pojanviikarista alkaen varsin auttavainen, huomaavainen ja iloinen ihminen. Autan pienin teoin toisia ihmisiä, täysin vieraitakin, jos tilaisuus tulee kohdalle, ja toinen osapuoli ottaa avun vastaan. Tulotasoni on varsin maltillinen, mutta siitä huolimatta olen ollut kahden järjestön kuukausilahjoittaja vuosien ajan. Olen perheellinen, mutta kun emme kaipaa ylellisyyksiä, uusimpia teknisiä vimpaimia, uuden uutta autoa tmv., niin pienelläkin pärjää, ja voi jopa avustaa pienillä lahjoituksilla toisiakin.

Olen pitkään haaveillut siitä, että pääsisin sellaisiin töihin, joissa voisin auttaa toisia ihmisiä, tai ainakin olla osa järjestöä, yhdistystä tmv., joka pyrkii auttamaan toisia ihmisiä. Koen, että ihan sukkelatoimisen pääni ja suuren sydämeni ansiosta pystyisin aidosti auttamaan toisia ihmisiä.

Eriarvoistuminen ja syrjäytyminen taitavat olla kaksi pahinta kirosanaa, jotka tiedän.

Tiedostan, että nämä ovat oikeasti isoja ongelmia tässä maassa. Jos ajatellaan tulotasoja, niin 20% eniten tienaavista elää varmasti ja luonnollisesti täysin erilaista elämää kuin 20% vähiten tienaavista. Toisaalta tässä maassa taitaa olla myös pelottavan paljon nuoria, jotka eivät esimerkiksi pääse työuraan kiinni lainkaan, vaan jumiutuvat elämään tuilla. Ehkäpä pieni osa elää tuilla tietoisesti ja vapaaehtoisesti, mutta oletan, että selvästi suurin osa haluaisi työllistyä.

Yksi asia, mitä ihmettelen on se, että miksi kokoomus on suosituin puolue tässä maassa? Ehkä heillä, joilla menee hyvin, on helppo valita kokoomuslainen ehdokas vaaleissa. Heillä, joilla ei mene hyvin, ei ole yhtä selkeää valita, ketä äänestäisivät. Ja toisaalta heidän joukostaan löytyy varmaan aika paljon yhteiskuntaan pettyneitä ihmisiä, jotka eivät ylipäänsä äänestä. Veikkaan, että jos äänestysprosentti lähestyisi sataa, niin kokoomuksen kannatus laskisi. Sisimmässäni toivon, että näin tulisi joskus tapahtumaankin.

Minkälainen ihminen teidän mielestänne pärjää nykypäivän Suomessa?

Olin jonkin aikaa työttömänä ennen tämänhetkistä työtäni. Hain yhteen työvoimakoulutukseen, johon pääsinkin, aloituspaikkoja oli reilu kymmenen, hakijoita kymmenen kertaa enemmän. Sitä en tietysti tiedä, kuinka moni oli pakotettu hakemaan koulutukseen. Mutta tämä mielestäni kuvaa tilannetta esimerkiksi töiden haun osalta, ja ylipäänsä sitä, kuka pärjää nykypäivän Suomessa:

Minun mielestäni täällä pärjäävät parhaiten ihmiset, jotka osaavat pitää tarpeeksi melua itsestään, suorituksistaan ja saavutuksistaan. Ja jotka ehkäpä osaavat myös sopivasti liioitella niitä suorituksiaan. ”Tavallinen ja vaatimaton peruspulliainen” on mielestäni kohtalaisen haastavassa asemassa tässä maassa, jos vaikkapa sattuu jäämään työttömäksi. Varmasti paljon ihan fiksuja nuoria saattaa jäädä täysin unholaan, koska he eivät osaa olla riittävän aktiivisia, eivät halua olla riittävän äänekkäitä, eivätkä omaa sopivia verkostoja perheen/suvun kautta. Noiden verkostojen merkitys taitaa olla tässä maassa todella suuri, ja mitä pienemmällä paikkakunnalla asut, sitä tärkeämpää on tuntea oikeita ihmisiä. 

Tämän blogin kautta haluaisin jotenkin auttaa toisia ihmisiä. Haluan nostaa blogin teksteissä esiin asioita, jotka vaivaavat minua yhteiskunnassamme. Nimimerkkini, Karpo, on omanlaisensa hatunnosto miehelle, joka teki pitkän uran mm. tonkien byrokratian syövereitä, ja järjettömyyttä, tässä maassa.

Väittäisin, että vaikka nyt eletäänkin satavuotishuumaa, niin Karpolla olisi edelleenkin asiaa tässä maassa. Ja Karpolle olisi edelleenkin tarve tässä maassa. 

Älkää vetäkö tästä tekstistä sellaista johtopäätöstä, etten arvostaisi Suomea. Arvostan tätä maata aivan hemmetin paljon. Tiedostan, että täällä asiat ovat paljon paljon paremmin kuin varmaan 99 prosentissa maailman valtioista. Mutta silti tässäkin maassa on myös pelottavan paljon ihmisiä, joita ei pystytä/osata/haluta auttaa niin paljon kuin pitäisi. Kaikki ihmiset eivät kykene auttamaan itseään, he tarvitsevat tukea ja apua.

Miten te näette tilanteen 100-vuotiaassa Suomessa, meneekö teillä, ja muilla, hyvin? Mikä täällä maassa on hyvin, mikä voisi mielestänne olla paremmin?

Tulen teksteissäni käsittelemään ainakin työllisyysasioita, koska tongin niitä vähän tarkemmin työttömyyteni aikana, ja siellä tuli paljon minua ihmetyttävää ja kummastuttavaa vastaan.

Tänään juhlitaan Suomea, mutta ei liene kiellettyä miettiä sitäkään, mitä toivotaan seuraavilta sadalta vuodelta. 

One Reply to “Meneekö ihmisillä 100-vuotiaassa Suomessa hyvin?”

  1. ”Vanhurskaus kansan korottaa mutta synti on kansakunnan häpeä”
    pahalta näyttää tuon raamatunpaikan valossa tulevaisuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *